Flambirowane banany w cieście francuskim

28 Maj
flambirowane banany w cieście francuskim

flambirowane banany w cieście francuskim

Potrzebne składniki:

  • Wcześniej rozmrożony kawałek rozwałkowanego ciasta francuskiego;
  • 4 banany
  • szklanka cukru;
  • 50 do 100 ml rumu;
  • laska wanili, cynamon, cukier waniliowy (opcjonalnie – kto co lubi).

Cena składników: ok 15 zł.

Wykonanie:

Na patelnie wysypać cukier i podlać odrobinką wody, kiedy cukier się rozpuści dołożyć pokrojone na ok. 5 cm kawałki  banany i obtoczyć je w karmelu.

(na tym etapie można dołożyć cukru waniliowego, lub miąższu ze świeżej wanilii, jeśli chcesz przyprawić cynamonem myślę, że lepiej zrobić to na końcu).

Poczekać aż cukier zacznie się rumienić, wtedy zdjąć patelnie z gazu, odczekać kilka sekund i podlać całość rumem. Ostrożnie podpalić poprzez nachylenie patelni nad gazem lub używając zapalniczki. Kiedy alkohol z rumu się wypali zdjąć patelnie z gazu i odstawić do wystudzenia.

Rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraty o boku ok 8 cm,  na każdym położyć kawałek banana i zawinąć po przekątnej dokładnie ściskając końce.

Piec w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem aż ciasto się rozwarstwi i zrumieni (ok 10/15 min).

Proponuję podawać z lodami waniliowymi lub rumowymi 😉

Smacznego.

Reklamy

komentarze 3 to “Flambirowane banany w cieście francuskim”

  1. przepis na omlet Listopad 9, 2013 @ 10:51 pm #

    hej zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)

  2. naleśniki ciasto Wrzesień 29, 2013 @ 11:42 pm #

    Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂

  3. gin Maj 29, 2013 @ 7:34 pm #

    Cudne zdjęcie 🙂
    A banany musiały smakować bosko 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: